(8 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość   [08.05.11, 14:45]

Z czym podawac gotowane brokuly?

czy mozna je podac tak jak kalafior z bulka tarta i maslem? A moze jakies inne propozycje? Bo ja nie mam pojecia a mam 2 brokuly w lodowce;/

 
   
(8 - 1)
89%
[08.05.11, 15:17]
kurde głodna jestem
gość  lilka

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
 
   
(5 - 1)
83%
[08.05.11, 14:46]
dokladnie tak.
gość   gość
   
(4 - 1)
80%
[08.05.11, 14:47]
ja lubię z masłem czosnkowym
Skarpetka   Skarpetka  
   
(4 - 1)
80%
[08.05.11, 14:51]
Skarpetka
ja lubię z masłem czosnkowym


a mozna zrobic takie maslo samodzielnie? Bo nie mam go akurat w domu ( zreszta nigdy nie mialam:P)
gość   gość
   
(6 - 1)
86%
[08.05.11, 14:55]
gość
Skarpetka
ja lubię z masłem czosnkowym


a mozna zrobic takie maslo samodzielnie? Bo nie mam go akurat w domu ( zreszta nigdy nie mialam:P)



masło, czosnek, sól i pieprz....nic prostszego;)
Skarpetka   Skarpetka  
   
(4 - 0)
100%
[08.05.11, 14:57]
Mi koleżanka dała przepis na sałatkę z brokuła. Gotuję się brokuła (tylko żeby nie rozgotować) do tego ser feta, kukurydza, ogórek i *** do tego wszystkiego jogurt naturalny z łyżką majonezu z tzacykami. Brokuł po ugotowaniu połamać na małe kawałeczki, można dodać jeszcze jakiejś wędlinki pokrojonej w kosteczkę ;)
gość   gość
   
(5 - 0)
100%
[08.05.11, 15:00]
Można z sosem beszamelowym.
malediwy   malediwy  
   
(8 - 1)
89%
[08.05.11, 15:17]
kurde głodna jestem
kurde głodna jestem
gość   lilka
   
(4 - 1)
80%
[21.11.11, 14:56]
Sos beszamelowy to kwintesencja różnych zapiekanek począwszy od mięsnych po warzywne. Od jego delikatności zależy wykończenie naszego dania. Uwielbiam chrupiącą skórkę z roztopionego sera i sosu Gdy nie mam pomysłu na kolację to robię zapiekankę ziemniaczaną obowiązkowo z beszamelem. Mój mąż za tym
przepada.
Pora przygotować składniki. Do wykonania sosu będzie potrzebne nam 3/ 4 litra mleka (ja używa mleka 3,2%). Kolejnym bardzo ważnym
produktem jest mąka, której potrzebujemy raptem 3 łyżki. Ale taka ilość potrafi pokrzyżować nam szyki jeśli nie
umiejętnie ją dodamy. Subtelnego smaku dodadzą 3-4 łyżki prawdziwego masła. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam
zapach ziół i dlatego mój sos beszamelowy pachnie ziołami prowansalskimi. Nie zapomnij troszeczkę posolić i popieprzyć .
Wszystko ładnie brzmi smaczny, kremowy, delikatny sos ale jak go zrobić? Przystępujemy do roboty. Na początek masełko
roztapiamy w garnuszku metalowym (w emaliowanym sos
szybciej się przypala) mieszając je drewnianą łyżką.
Gdy uzyskamy już emulsję wsypujemy mąkę, musimy starannie ją wymieszać aby mąka ładnie się rozprowadziła tworząc
jednolitą masę. Całość podgrzewamy jeszcze chwilkę, po czym zdejmujemy z ognia. I teraz mogą zacząć się schody,
dolewamy zimne mleko.
Często zdarza się tak, że w sosie powstają grudki, nie przejmuj się tym. Jeśli tak się stanie wystarczy tylko na
koniec przetrzeć całość przez sitko, co niestety wydłuża czas przygotowania ale ratuje wszystko. Po dolaniu mleka
gotujemy sos aż stanie się gęsty i jednolity (tak około 10- 15 minut). Na koniec gotowania dodajemy przyprawy, które
nadadzą wyrazistości.
Nie zostało mi nic innego jak życzyć smacznych potraw z sosem beszamelowym. Jak to ładnie brzmi, a jak smakuje, nie prawdaż
gość   gość
 
Odpowiedź pisze:
 
Zaloguj
:)
  • :/
  • :(
  • :)
  • :*
  • :<
  • :0
  • :o
  • >:D
  • :d
  • :|
  • :x
  • ;)
  • ;(
  • :p
  • :s
  • >:d
  • :D
  • >:o
  • :]
  • :[
  • :P
  • >:|
 Dodaj zdjęcia lub inne pliki