(13 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość   [09.02.11, 20:48]

Produkty bogate w żelazo i potas pomocy ?

witam jakie są Produkty bogate w żelazo i w potas bo mi kazali jeść mam anemię dziękuje i pozdrawiam

 
   
(12 - 0)
100%
[09.02.11, 20:50]
Czerwone mięso przede wszystkim:D Pij duzo soku pomaranczowego(wspomaga wchłanianie zelaza w organizmie)
gość  gość

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
 
   
(11 - 4)
73%
[09.02.11, 20:50]
Dużo, dużo warzyw! Najwięcej pomidorów i sałaty :) Ot tyle co wiem...
gość   CZARNULKA23
   
(12 - 0)
100%
[09.02.11, 20:50]
Czerwone mięso przede wszystkim:D Pij duzo soku pomaranczowego(wspomaga wchłanianie zelaza w organizmie)
Czerwone mięso przede wszystkim:D Pij duzo soku pomaranczowego(wspomaga wchłanianie zelaza w organizmie)
gość   gość
   
(11 - 1)
92%
[09.02.11, 20:51]
Gdzie szukać naturalnych źródeł potasu? Bardzo bogatym źródłem tego pierwiastka są suszone morele - 14 sztuk to aż 1500 mg potasu. Dzienne zapotrzebowanie dla dorosłej osoby to 3500 mg. Pierwiastek znajdziemy też w pomidorach, szpinaku, ziemniakach, bananach, melonach i rybach. Ponieważ potas jest rozpuszczalny w wodzie, podczas gotowania produktów spożywczych ulega wypłukaniu. Ziemniaki w trakcie gotowania tracą zwykle połowę zawartości pierwiastka, podobnie inne warzywa. Dlatego jeśli tylko jest to możliwe, lepiej przygotowywać warzywa na parze.
Skarpetka   Skarpetka  
   
(12 - 1)
92%
[09.02.11, 20:51]
Źródła żelaza w pokarmach

Głównym i najlepszym źródłem żelaza w żywności, są produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.

Z produktów roślinnych wchłania się o wiele mniej tego pierwiastka, bo niepełne 5%. Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe.
Można jednak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę (wszystkie owoce); białko (mięso zwierząt i ryb).
Pamiętajmy, że nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie.
Skarpetka   Skarpetka  
   
(11 - 0)
100%
[09.02.11, 20:51]
poza tym :brzoskwinie, rodzynki, wątróbka, fasolka szaparagowa:)
gość   gość
   
(11 - 0)
100%
[09.02.11, 20:51]
Kazali jeść, nie doradzając co?
Bogate w żelazo są: brzoskwinie, fasolka szparagowa, rodzynki, brokuły, buraczki, pietruszka, mięso (szczególnie wołowina i wątróbka wieprzowa), pestki dyni i słonecznika, orzechy, żółtko, kasza, szpinak, marchew, jabłko, groszek, soczewica, pomidory, ziemniaki, kalafior, kapusta, ryby.
W potas: agrest, banany, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe, ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, bób, botwinka (boćwina), chrzan, groszek zielony, kalarepa, pietruszka, grzyby.

google naprawdę nie gryzą ;)
gość   gość
   
(12 - 0)
100%
[09.02.11, 20:52]
Potas - banany.
gość   gość
   
(10 - 1)
91%
[09.02.11, 20:53]
kasza banany suszone owoce fasola
gość   gość
   
(10 - 0)
100%
[09.02.11, 20:56]
mięso i mleko
Markava   Markava  
   
(10 - 0)
100%
[09.02.11, 21:07]
żelazo: MAŁŻE! bardzo dużo mają. mięso, czerwone przede wszystkim, zielone warzywa ale po nich przyswajalność żelaza jest mniejsza niż u innych produktów, pistacje i wiele innych. kawa, mleko, herbata, napoje gazowane utrudniają wchłanianie żelaza. i pisze to ja, anemiczka :D
Ruslana   Ruslana  
12
 
Odpowiedź pisze:
 
Zaloguj
:)
  • :/
  • :(
  • :)
  • :*
  • :<
  • :0
  • :o
  • >:D
  • :d
  • :|
  • :x
  • ;)
  • ;(
  • :p
  • :s
  • >:d
  • :D
  • >:o
  • :]
  • :[
  • :P
  • >:|
 Dodaj zdjęcia lub inne pliki